short term loans

Cariologie

Cariologia reprezinta acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul cariilor si are ca scop refacerea morfologiei dintilor ce sunt afectati de caria dentara.

Cariile reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme dentare si este cauzata de anumite microorganisme din cavitatea orala. Partile cele mai predispuse la carii sunt suprafetele dintilor ce constituie muscatura si zonele dintre dinti, locul in care deseori raman resturi alimentare. In special zaharurile, dar si mancarurile cu carbohidrati si bauturile acidulate reprezinta un dusman al sanatatii orale.

Gustarile repetate prezinta un risc crescut, deoarece dintii se afla sub atac constant si nu au timp sa se refaca. Sub aceasta placa, microbii demineralizeaza smaltul, producand acizi organici. Netratata, caria dentara se poate complica cu inflamarea pulpei dentare, infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. De aici, boala trece prin mai multe etape: carie incipienta, superficiala, intermediara si profunda.

In fazele incipiente, caria nu poate fi observata decat de catre medicul dentist; atunci cand prezenta cariei este sesizata si de catre pacient, leziunile sunt déjà avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde imbolnavirea in stadiul incipient. Daca la inceput caria apare ca un punct colorat, ulterior apare o cavitate care, netratata, evolueaza, determina inflamatia pulpei dentare (a nervului), ceea ce duce la necesitatea indepartarii acestuia si obturatia canalelor radiculare.

Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zaharuri.

Tipuri de carii functie de localizarea ei pe suprafata dintelui:

  • Caria pe suprafata superioara a dintilor, apare frecvent la copii deoarece, în timpul periajului dentar aceste suprafete sunt deseori omise.
  • Caria interdentara apare la nivelul spatiilor dintre dinti  daca nu sunt folosite şi mijloace ajutatoare ale periajului, cum ar fi ata dentara sau apa de gura.

Caria de la radacina dintilor  este des asociata cu boli ale gingiilor sau parodontoza.