short term loans

Chirurgie

Parodontologie este partea de medicina dentara care se ocupa cu tratamentul bolilor care apar la tesuturile de sustinere ale dintilor, denumite generic parodontiu sau popular gingie, si osul din jurul dintilor. Boala parodontala sau parodontoza este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala si are la baza mai multi factori favorizanti, printre care tartrul si placa bacteriana, fumatul, igiena orodentara necorespunzatoare. Parodontoza afecteaza  gingia si osul alveolar, precum si ligamentele care sustin dintele in alveola.

In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita Si este reversibila prin tratament adecvat Si prin mentinerea unei igiene orale riguroase. Primele semne  ale gingivitei sunt sangerarile provocate prin periaj sau prin masticatie, modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatia de tensiune si prurit la nivelul gingiei. Netratata, gingivita poate duce la parodontoza, care are o evolutie lenta Si care se poate finaliza cu pierderea dintilor de pe arcada.

Tartrul dentar, numit popular si “piatra de pe dinti”, reprezinta un depozit dur, calcifiat care se depune pe suprafetele dentare, indeosebi pe fetele interioare ale incisivilor inferiori, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in regiunile in care dintii nu se pot fi curatati corespunzator, deoarece fie sunt inghesuiti, fie nu se poate mesteca cu ei datorita unor dureri. De asemenea, tartrul dentar se regaseste si pe lucrarile dentare, cum ar fi  plombe, punti, coroane, are o culoare alb-galbuie care in timp se coloreaza spre brun-cenusiu cu pigmentii din alimentatie, proveniti in special din cafea, cola, ceaiuri, tutun.

Implanturi dentare sunt de fapt  radacini artificiale confectionate din titan de inalta puritate si care inlocuiesc radacinile naturale ale dintilor atunci cand dintii nu mai sunt prezenti pe arcada sau cand cei prezenti nu se califica pentru un tratament dentar de success. Practic, implanturile dentare se prezinta sub forma de “suruburi”, cu un relief divers, in functie de categoria din care fac parte si de producator.

Implanturile dentare se insereaza in osul maxilar sau mandibular si constituie suport pentru coroane, proteze totale sau partiale. Implantele dentare pot inlocui un dinte sau mai multi. Surubul implantat este realizat din titan deoarece acesta este un material biocompatibil, incat osul reuseste sa-l integreze in interiorul lui prin fenomenul de osteointegrare.

Perioada realizarii etapelor implantului dentar dureaza intre 3, 6 sau mai multe luni. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie.

Factorii care afecteaza implantul dentar sunt identici cu cei care au dus la distrugerea sau pierderea dintilor naturali. Printre cei mai importanti factori se numara – fumatul, alcoolul, o igiena defectuoasa, lipsa unui control stomatologic la timp, precum si alti factori ce tin de calitatea lucrarii protetice realizata de catre medicul stomatolog.

Extractia dentara este o metoda de  interventie chirurgicala care consta inindepartarea unui dinte bolnav din alveola acestuia. Sunt mai multe motive pentru care este necesara extractia unui dinte sau a mai multi dinti si printre acestea se numara:

  • Repararea acestuia nu mai este posibila: dinti cu carii foarte mari, dinti sparti sau fracturati.
  • Dintii care necesita tratament de canal si din diverse motive acest lucru nu este posibil.
  • Dintii a caror suport osos este distrus ca urmare a afectarii acestuia de boala parodontala.
  • Dintii aflati in pozitii vicioase sau nefunctionale. Este frecvent in cazul molarilor de minte, care din cauza lipsei de spatiu pe arcada dentara erup in pozitii vicioase (malpozitii).
  • Dintii inclusi – acei dinti care se gasesc in interiorul oaselor maxilare si care nu pot sa erupa intr-o pozitie normala.

Vindecarea locului ramas dupa extractie se va face in 1 -2 saptamani, insa remodelarea testutului osos nou format poate continua cateva luni dupa aceea. Pentru o vindecare rapida si corecta a ranilor dupa extractia dentara trebuie sa fiti atent la ceea  ce trebuie si ceea ce nu trebuie sa faceti, atat in primele 24 de ore, cat si in urmatoarele 7 zile dupa extractie.

Va recomandam sa respectati indicatiile postextractionale pe care le veti primi de la medicul dentist.

Vizitati si pagina noastra  “Intrebari frecvente” unde veti raspunsuri la cele mai dese intrebari.