short term loans

Endodontie

Endodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratarea bolile si complicatiile pulpei dentare. Pulpa dentara poate fi prezenta in unul sau mai multe canale ale dintelui si este formata din vase de sange si nervi. Tratamentul endodontic  este indispensabil pentru tratarea leziunilor carioase care au au afectat nervul dentar, pentru tratarea afectiunile parodontale, dar si pentru protezarile fixe si mobile.
Tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.
Proceduri endodontice:

  •  Tratament pulpar: coafaj direct si indirect, pulpotomie, prepararea mecanochimica a canalului radicular, obturatie de canal, extirparea pulpei;
  • Chirurgie apicala: chiuretaj periapical, rezectie apicala, obturatie de canal retrograda, sigilarea perforatiei radiculare, tratamentul resorbtiei radiculare, separarea radiculara;
  •  Tratament si retratament endodontic;
  •  Apexificare / Recalcificare;
  •  Albirea dintilor tratati endodontic;
  •  Amputatie radiculara;
  •  Hemisectie

Pentru a efectua un tratament endodontic medicul stomatolog trebuie sa stabileasca intai un diagnostic corect, pe baza istoricului medical si a relatarilor pacientului, radiografiilor dentare, precum si a examinarii intra si extra-orale.

Alternative la tratamentul endodontic:
In momentul in care pulpa dentara este afectata, singura alternativa a tratamentului endodontic este extractia dintelui. Pentru a pastra functia masticatorie si pentru a preveni deplasarea dintilor produsa de spatiul ramas liber, dintele extras trebuie sa fie inlocuit cu un dinte protetic sau cu o punte dentara. Aceste proceduri alternative necesita insa costuri si pierdere de timp mai ridicate decat in cazul tratamentului endodontic si restaurarii dintelui natural.