short term loans

Intrebari Frecvente


1. Finantare si Fidelitate ?

Cu noile carduri de fidelitate emise de Dentaurum Plus beneficiati de servicii reduse cu pana la 10 % fata de preturile de lista in functie de serviciile deja achitate in cadrul clinicii.
Noutatea consta in faptul ca aceste carduri sunt carduri de familie, astfel incat, toate rudele de gradul I ale detinatorului pot beneficia de aceleasi servicii de calitate la preturi mai mici.
Dentaurum Plus a emis trei tipuri de carduri pentru pacienti:
Cardul Silver – se inmaneaza pacientilor care ating un plafon de servicii achitate echivalent cu 500 EUR. Acest card garanteaza reduceri de 5 % pentru toate serviciile oferite de clinica.
Cardul Gold – se inmaneaza pacientulor care ating un plafon de servicii achitate echivalent cu 1000 EUR. Acest card garanteza reduceri de 7 % pentru toate serviciile oferite de clinica.
Cardul Platinum – se inmaneaza pacientilor care ating un plafon de servicii achitate echivalent cu 2000 EUR. Acest card garanteza reduceri de 10 % pentru toate serviciile oferite de clinica.

Va multumim ca sunteti pacientii nostrii si suntem mandrii ca va putem oferi serviciile pe care le meritati.

2. Plombele de amalgam si sanatatea organismului ?

Plombe de amalgam, numite uneori „plombe argintii”, sunt un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu si zinc. Amalgamul este un metal, care se dilata sau se contracta la caldura, frig, si muscatura. Prin urmare, cu fiecare masa dintele este slabit si in timp si in functie de dimensiunea plombei, dintele devine predispus la fracturare. De asemenea plombele de amalgam necesita o atentie deosebita deoarece ele contin mercur, care este un element foarte toxic. Mercurul odata ajuns in organism se depune in rinichi si in creier, acumulându-se si in gingii. Este nevoie de cca. 18 ani pâna ce mercurul este eliminat complet din organism.

In literatura de specialitate nu este foarte clara cantitatea de mercur care este eliberata din amalgam si care sunt efectele pe termen lung asupra intregului organism. Siguranta plombelor de amalgam a fost pusa in discutie de mai multi ani din cauza preocuparilor privind absorbtia mercurului, care contribuie la mai multe boli, incluzand Alzheimer, scleroza multipla,dementa si artrita. Dintr-un studiu efectuat la universitatea din Tübingen si publicat in 1996 reiese ca la 30% din cetatenii germani valoarea concentratiei de mercur din saliva depaseste valoarea limita admisa de WHO. Iata ca studiile internationale confirma ceea ce medicii dentisti au sesizat de foarte multa vreme:
“Amalgamul este prezent in gura fiecaruia dintre noi, si pe deasupra intr-o cantitate crescânda an dupa an.
Impactul mercurului asupra organismului
Sistemul imunitar
Deoarece seleniul leaga si neutralizeaza metalele grele, mercurul va seca inainte de toate aceste „rezerve de detoxificare” ale organismului. Astfel, purtatorii plombelor de amalgam vor avea nevoie de mai mult seleniu. Deficienta de seleniu are un impact negativ asupra sistemului imunitar, organismul nemaifiind capabil sa elimine metalele grele.
Fertilitate
Mercurul se acumuleaza si in placenta, iar femeile cu un organism supraincarcat cu mercur, sufera deseori de tulburari ale ciclului menstrual sau de tulburari hormonale. In plus, mercurul devine concurentul zincului in organism, impiedicând integrarea acestuia in enzime.
In afara de asta, zincul este indispensabil si in productia de alti hormoni: la barbati este responsabil de producerea spermei mature si de miscarile acesteia. De multe ori, la 15% din perechile tinere in spatele dorintei neimplinite de a avea copii sta deficienta de zinc cauzata de mercur.
Imbolnaviri neurodegenerative
La suferinzii de Alzheimer si Parkinson, respectiv la cei cu scleroza-multiplex se constata destul de frecvent un nivel prea inalt de mercur in creier.
Necesar sporit de hrana microbiotica din cauza amalgamului
Deoarece si mercurul produce radicali liberi, purtatorii plombelor de amalgam au nevoie de hrana microbiotica in cantitati mai sporite, in special de vitaminele C si E, de seleniu si zinc, precum si de antioxidanti vegetali.
Inlaturarea plombelor de amalgam
Prin inlaturarea plombelor de amalgam mercurul patrunde in organism in cantitati mari, unde se acumuleaza pentru 15-20 de ani. Aceasta poate fi cauza faptului ca rata cancerului la medicii dentisti este mai mare, ei fiind nevoiti sa inhaleze vapori cu continut de mercur. Se recomanda ca inlaturarea plombelor de amalgam sa fie facuta de catre un specialist, prin aplicarea simultana a microelementelor care leaga metalele grele. Nu inlaturati in niciun caz plombele de amalgam in timpul sarcinii.

In scopul eliminarii cât mai sigure a metalelor grele, se recomanda ca inainte de tratamentul stomatologic sa se administreze pacientului seleniu, zinc si vitamina C (aceasta din urma stimuleaza secretia de mercur).


3. Ce este diga ?


Diga este un latex special de diverse dimensiuni cu care se izoleaza dintele de tratat.
In stomatologia moderna aproape toate manoperele se fac prin izolarea dintelui de tratat de saliva. Saliva contine foarte multi microbi responsabili atat de aparitia cariilor cat si a infectiior de pe canale. In acest scop, americanii, promoterii stomatologiei moderne au inventat diga.
Diga este in primul rand comoda pentru pacient. Dupa izolarea dintelui medicul vede doar dintele pe care lucreaza astfel incat nu mai atinge cu mainile limba, buzele sau gura pacientului.
Folosirea digii de catre medic il ajuta pe acesta sa obtina tratamente mai corecte, mai rapide si cu rezultate mult mai predictibile pe termen lung.
De asemnea folosirea digii este recomandata pentru indepartarea obturatiilor vechi de amalgam deoarece elimina riscurile de inghitire a acestuia.

4. Ce trebuie sa fac dupa extractia unui dinte?


Dupa extractia dintelui trebuie urmarite un set de indicatii referitor la ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti,atat in primele 24 de ore cat si in urmatoarele 7 zile dupa extractie. Vindecarea postextractionala depinde in mare masura de respectarea acestor indicatii.

 • timp de 2 ore nu indepartati din gura compresele care v-au fost plasate de medic pe locul extractiei pentru a permite formarea unui cheag sangvin in alveola dintelui. Nu schimbati compresele si tineti-le strans. Daca dupa cele 2 ore dupa ce aruncati compresele, singerarea continua, mergeti la farmacie si achizitionati un set de comprese sterile. Aplicati un nou set de comprese pe locul extractiei si tineti-le strans inca 2 ore.
 • dupa indepartarea compreselor dupa cele 2 ore sa nu sugeti din locul extractiei pentru a evita indepartarea cheagului de sange format. Cheagul sangvin va contribui la formarea de os care va umple alveola dintelui lipsa
 • in cele 12 ore dupa indepartarea compreselor evitati sa clatiti gura cu putere pentru a nu mobiliza cheagul sangvin nou creat
 • daca sunteti fumator se recomanda sa intrerupeti fumatul pentru cel putin 24 de ore pentru ca fumul de tigara poate distruge cheagul sangvin format si poate duce la infectarea acestuia
 • spalatul normal pe dinti se poate relua incepand cu a doua zi dupa extractie, insa evitati sa atingeti locul ramas dupa extractie timp de 4 – 5 zile
 • evitati pentru cel putin o zi activitatile fizice intense (sportul, etc)
 • traumatismul creat prin extractia dintelui poate produce umflarea zonei interesate. Aceasta inflamatie este maxima in primele 48 de ore dupa interventie si se reduce treptat. Pentru a reduce la minim inflamatia se recomanda aplicarea de gheata pe zona interesata timp de 10 minute cu 20 de minute pauza si apoi din nou cate 10 minute cu 20 pauza, repetand acest ciclu de cate ori puteti in primele 24 de ore dupa extractie
 • timp de cateva zile evitati consumarea de alimentele tari sau care va pot provoca leziuni, alimentele prea fierbinti sau prea reci ( ceai fierbinte, inghetata, etc)
 • evitati timp de cateva zile produsele lactate (lapte, iaurt, smantana,) deoarece acestea contin o flora microbiana bogata care pot produce infectarea cheagului sangvin prin proliferarea altor bacterii
 • daca aveti dureri puteti folosi analgezice usoare
 • daca v-a fost prescrisa o reteta cu antiinflamatoare sau antibiotice respectati intocmai indicatiile care v-au fost oferite
 • prezentati-va la control in ziua urmatoare extractiei sau daca ati primit alte indicatii privitoare la momentul in care sa veniti la control respectati-le pe acestea. Pentru control nu aveti nevoie de programare.
 • daca v-au fost aplicate fire de sutura ele vor trebui indepartate dupa 7 -10 zile in functie de natura interventiei dumneavoastra


5. Am auzit ca ceramica dentara se sparge. Este adevarat?


Coroanele dentare moderne sunt fabricate dintr-o ceramica speciala care le face foarte rezistente. Ceramica dentara se arde in cuptoare speciale la temperaturi intre 1500 – 2000 grade Celsius. Pentru a-i conferi rezistenta, ceramica dentara se arde pe niste cape care pot fi metalice, din ceramica presata sau din zirconiu.
Pentru a intelege rezistenta de care vorbim o sa precizam ca zirconiul si alte materiale ceramice folosite in stomatologie sunt preluate ca si tehnologie de la invelisurile exterioare ale navetelor spatiale.
Coroanele ceramice nu sunt sensibile la variatiile de temperatura.
Variatiile alimentelor consumate sunt aproximativ intre 0 grade Celsius ( gheata) si 70 -80 grade Celsius (o supa fierbinte). Aceasta diferenta de 70 – 80 grade Celsius nu poate fisura ceramica dentara care se arde la 1500 – 2000 grade Celsius.
Coroanele ceramice nu se fractureaza usor
Ceramica dentara clasica are rezistenta comparabila cu a smaltului dentar in ceea ce priveste fractura.
Coroanele din zirconiu au rezistenta mult marita si elasticitate, fiind de altfel denumit in stomatologie “materialul viitorului”.
Asadar fractura unui element ceramic poate aparea in aceleasi conditii in care apare si fractura unui dinte (traumatisme severe, accidente de masina, loviri cu materiale dure, obiceiuri vicioase, cum ar fi obiceiul unor persoane de a folosi dintii pentru a scoate dopurile sticlelor de bere, suc etc.

6. O sa reziste implantele dentare?


Inainte de inserarea unui implant dentar se iau toate masurile pentru ca acesta sa reziste pe termen lung. In acest scop ne vom asigura ca starea dumneavoastra de sanatate este buna, ca nu aveti boli cronice (cancer, diabet de gradul I, TBC ) si de-abia ulterior se va trece la inserarea implantelor. De asemenea niciodata nu vom alege mai putine implante decat este nevoie pentru ca, lucrarea care se executa peste implante, sa reziste o perioada cat mai lunga de timp.
In cazul coroanelor si puntilor dentare se considera ca acestea reprezinta un succes daca au o durata mai mare de cinci ani de zile. Insa aceasta statistica este orientativa, deoarece se cunosc situatii in care pacienti au punti dentare de peste douazeci de ani in perfecta stare de functionare. Succesul pe termen lung depinde insa in cea mai mare masura de constiinciozitatea pecientului care trebuie sa mentina o igiena impecabila si se prezinta la medic cel putin odata pe an la control.


7. De ce Implante dentare ?


Implantele dentare sunt radacini artificiale din titan folosite in protetica dentara pentru a inlocui dintii lipsa prin coroane , punti sau proteze ancorate pe acestea. Dupa osteointegrare implantul se simte similar cu un dinte natural.
Implantele dentare sunt cea mai avansata metoda din punct de vedere tehnologic de inlocuire a unui dinte lipsa. Implantele exista sub diverse forme atestate de cateva mii de ani insa adevarata revolutie in aceasta ramura a medicinii dentare s-a produs in 1970 prin descoperirea aliajului de titan, un aliaj necoroziv, biocompatibil cu tesuturile si extrem de usor. Acest aliaj a permis fabricarea implantelor dentare cu o forma asemanatoare radacinilor dentare, implante care se plaseaza in osul sustinator al dintilor (maxilar sau mandibula) de catre un medic specialist implantolog.

Avantaje pe care le puteti obtine alegand implantele dentare ca alternativa la tratamentele clasice:

Mentinerea anatomiei in cazul in care aveti dinti lipsa, osul in care au fost implantati acestia se va atrofia in timp. Oasele maxialre atrofiate dau aspectul de imbatranire prematura si duc la pierderea structurii faciale. Implantele dentare pot ajuta la prevenirea deteriorarii maxilarelor astfel incat fata sa-si pastreze structura naturala.
Pastreaza dintii sanatosi : Alternativa clasica la un dinte lipsa este o punte dentara. Aceasta presupune slefuirea dintilor invecinati dintelui lipsa. Prin folosirea unui implant dentar dintii naturali raman integrii.
Permit lucrari fixe : In stomatologia clasica este nevoie de dinti stalpi pentru a ancora o punte dentara. Atunci cand nu exista dinti care sa fie folositi ca stalpi distali (situati posterior) lipsa dintilor se numeste edentatie terminala. Stomatologia clasica rezolva aceasta problema prin aplicarea unor lucrari mobilizabile (“proteze”) (care se indeparteaza de catre pacient pentru igienizare).

Implantele dentare permit lucrari fixe pe aceste zone de edentatii terminale si totodata reducerea costurilor deoarece protezele complexe necesita mai multi dinti pe care sa se ancoreze cu sisteme speciale, cum ar fi protezele scheletate.
Chiar si atunci cand lipsesc toti dintii se poate apela la implante dentare pentru a creea lucrari fixe pe toata arcada dentara, un tratament cu adevarat spectaculos deoarece in aceste cazuri, foarte fecvent pacientul vine la clinica cu o proteza si pleaca cu o lucrare fixa.
Alegand aceasta varianta a protezelor stabilizate pe implante obtinem proteze mai mici ( mult mai usor de suportat de catre pacienti), mult mai bine stabilizate (care nu mai irita gingia) si care ofera un confort superior si de ce nu, o viata noua pacientilor nostrii, permitandu-le acestora o viata sociala normala.


8. Cred ca am un dinte fracturat. Ce pot sa fac?


Un dinte fracturat se identifica foarte usor daca este un dinte frontal sau se poate simti destul de usor cu limba daca este un dinte situat mai posterior.

Daca aveti un dinte fracturat puteti simti durere la mestecat, atunci cand strangeti dintii sau cand dintele este expus la stimuli (fierbinte, rece, etc). Netratata, fractura unui dinte poate duce la pierderea dintelui.

Un dinte fracturat nu doare intotdeauna si asta pentru ca depinde de o serie de factori. Tratamentul si prognosticul pentru un dinte fracturat depinde de tipul, locatia si intinderea fracturii.

 • Linii de fisura: Liniile de fisura sunt de fapt mici fisuri superficiale care afecteaza doar smaltul extern si sunt foarte frecvente la adulti ca rezultat al uzurii dentare normale datorate varstei. Aceste fisuri de obicei nu produc dureri.
 • Fractura Cuspizilor: Cand partea ascutita a suprafetei pe care muscati (cuspidul) se fractureaza, poate sa se rupa complet de dinte de unul singur dar nu rare sunt cazurile in care e nevoie de interventia dentistului pentru a indeparta restul fracturat. Un cuspid fracturat poate leza pulpa dentara si se poate sa fie nevoie de tratament endodontic. Ulterior dintele trebuie restaurat cu o coroana dentara.
 • Fractura Verticala: O fractura verticala se intinde de la suprafata ocluzala (cea pe care mestecati) spre radacina dintelui si deseori afecteaza pulpa dintelui. Dintele se poate restaura uneori cu o coroana dentara care sa tina unite cele doua portiuni ale dintelui.
 • Dintele Despicat: Un dinte despicat este de multe ori efectul unui dinte fracturat netratat. Un dinte despicat nu mai poate fi salvat si necesita extractie.
 • Fracturi verticale ale radacinii: Fracturile verticale radiculare sunt fracturi care incep in radacina dintelui si se intind inspre partea coronara a dintelui. Deseori aceste fracturi sunt asimptomatice insa frecvent pot implica extractia dintelui.
 • Accidente se intampla intotdeauna, insa urmand sfaturile noastre le puteti preveni :
 • Evitati sa mestecati gheata, seminte foarte tari sau diverse obiecte dure (creioane , pixuri, etc).
 • Nu va folositi dintii in locul unei unelte pe care nu o aveti la indemana.
 • Nu incercati sa desfaceti capacele unor sticle cu dintii.
 • Fiti atenti ce mestecati – e bine sa analizati alimentele si continutul acestora inainte de a le introduce in cavitatea bucala.
 • Daca va scrasniti dintii noaptea sau ziua trebuie neaparat sa solicitati confectionarea unei gutiere anti-bruxism.
 • Purtati obligatoriu o gutiera de protectie atunci cand practicati sporturi mai dure de contact.

Spre deosebire de oase fracturile dentare nu se vindeca. Mai precis partile fracturate nu se “sudeaza” una de cealalta ca in cazul oaselor. Tehnologia actuala permite insa diverse proceduri adaptate situatiei dumneavoastra individuale. In cazul fracturilor mici se poate lipi fragmentul fracturat de dintele ramas. In functie de linia de fractura se pot aplica coroane in cazul fracturilor mai mari. Chiar si in cazul dintilor despicati de o linie de fractura o coroana poate oferi functionalitate dintelui pentru o perioada destul de indelungata (in acest ultim caz insa nu se pot oferi garantii).


9. De ce sa inlocuiesc un dinte lipsa?


Extractia unui dinte creaza pe arcada dentara un spatiu. Astfel dintele pe care musca dintele care a fost extras devine si el nefolositor. Deci pierzand un dinte veti avea de fapt doi dinti nefolositori. Pierzand doi, veti avea de fapt patru dinti nefolositori, si asa mai departe.
Pe de alta parte tendinta naturala a dintilor este sa migreze (sa erupa) pana in momentul in care intalnesc un alt dinte pe care sa muste. Astfel lipsa unui dinte (inferior de exemplu) va determina migratia antagonistului.
Acest lucru va duce la aparitia unor spatii unde va stagna mancarea. Aceste spatii sunt foarte greu de curatat indiferent cat de tare va veti osteni. Dintii necuratati duc la inflamarea gingiilor si de asemenea se cariaza mai repede. Pin supraeruptia dintelui se dezgoleste radacina care se cariaza mai repede decat coroana.
De asemenea migrarea dintelui superior determina probleme cu muscatura dumneavoastra.
In imaginea de mai sus dintii sunt apropiati. Inchipuiti-va din aceasta pozitie ca va frecati dintii usor (asa cum se intampla in mod normal cand mancati). Dintele migrat se va comporta ca o piedica pentru aceasta miscare si asta va determina practic deplasari atat ale acestui dinte cat si a altor dinti ceea ce in timp va duce la o mobilitate accentuata a acestor dinti afectati si ulterior la pierderea acestora.
Dintii de langa dintele extras sufera si ei modificari. Tendinta acestora este de a se inclina spre spatiul existent ( atunci cand mestecati ei nu mai au sprijin). Aceasta inclinare duce la formarea de pungi parodontale (niste spatii intre radacina dintelui si osul in care stau dintii, spatiu care se umplu cu resturi alimentare si microbi). Pungile parodontale duc la pierderea dintilor prin boala parodontala (parodontoza). Astfel lipsa unui dinte atrage dupa sine si pierderea altor dinti intr-un cerc vicios care poate continua pana la pierderea tuturor dintilor.

10. Ce este parodontoza?


Parodontiul este un tip special de “gingie” care inconjoara dintele. Parodontozele sunt infectii ale parodontiului determinate de microbi care distrug fibrele de atasament si osul sustinator al dintelui. Netratate, aceste boli pot determina pierderea dintilor infectati.
Gingia, gingia atasata de dinte si osul formeaza un sistem numit parodontiu care foloseste la mentinerea dintilor in osul maxilar. Imbolnavirea acestui sistem de sustinere a dintelui determina un complex de afectiuni care incepe cu o gingivita (imbolnavire a gingiei) si se poate finaliza cu pierderea dintilor (parodontopatia cronica).
De ce se imbolnaveste parodontiul dintelui ?
Cea mai frecventa cauza a imbolnavirii parodontiului o reprezinta acumularea de resturi alimentare pe suprafata dintelui (placa bacteriana) care, neindepartate corect, se transforma in tartru. Neindepartarea periodica profesionala a tartrului determina imbolnavirea parodontala (gingivita, parodontoza, etc).
1.Prima faza a unei imbolnaviri a parodontiului este gingivita. In aceasta faza doar gingia superficiala este afectata. Semnele gingivitei care trebuie sa va alerteze si sa va determine sa mergeti la medical dentist sunt:
• gingie umflata
• sangerarea gingiei la periaj
• durere gingivala
Tratamentul gingivitei se face prin detartraj si periaj profesionist urmat de airflow. Asta inseamna de fapt indepartarea principalilor factori cauzatori al bolii, tartru si placa bacteriana. Daca se actioneaza din timp gingivita poate fi tratata fara a lasa urmari. Va sfatuim in acest scop ca odata la 6 luni (fumatori si cei cu igiena mai precara) sau macar odata pe an (nefumatori si cei cu igiena buna) sa cereti medicului dentist sa verifice dintii dumneavoastra si , daca este cazul, acestia sa fie curatati prin tehnicile descrise mai sus.

2.O gingivita netratata evolueaza in boala parodontala propriuzisa (parodontoza), care determina incetul cu incetul evolutia imbolnavirii gingiei, dar si al osului de sustinere a dintelui.
In acest stadiu al bolii pot apare atat sangerari la periaj cat si umflaturi in dreptul dintilor afectati. De asemenea gingia apare modificata de culoare (de la culoarea normala roz, devine rosie-violacee) si apare deja un grad de mobilitate al dintelui. Tratamentul in acest stadiu presupune efectuarea unei anestezii si indepartarea factorilor locali care au determinat boala prin detartraj si uneori efectuarea unei interventii numita “chiuretaj gingival”.
Vindecarea in acest stadiu inseamna de fapt stoparea in evolutie a bolii, insa nu se mai poate recupera osul pierdut.

3. Netratarea afectiunii parodontale din stadiul de mai sus duce la evolutia acesteia spre un stadiu de parodontopatie (parodontoza) avansata.
In acest stadiu al bolii gingiile sunt de obicei tumefiate, retrase de pe dinte (dintii par mai lungi), cu secretii de puroi si modificate de culoare. De asemenea dintii sunt foarte mobili si unii dintre ei se pot chiar pierde. Exista unele forme de tratamente si pentru cazurile avansate ale bolii, insa nu sunt solutii de tratament generale, ci individualizate fiecarui pacient in parte in functie de starea bolii si de starea generala de sanatate a pacientului.

Cel mai frecvent tratament este unul chirurgical si consta in anestezie, indepartarea tartrului si a tesuturilor infectate si adaugarea de os “artificial” impreuna cu substante care stimuleaza regenerarea osoase, cum ar fi Emdogain. Frecvent dintii mobili trebuie sa fie devitalizati, sa li se inlature pulpa dentara si apoi sa fie imobilizati prin diverse metode. Cea mai utilizata metoda este prin confectionarea unor coroane dentare unite intre ele care sa solidarizeze fiecare dinte de vecinul lui.
Boala parodontala determina atat pierderea dintilor,cat si a osului in care acestia au fost implantati astfel incat de multe ori osul ramane insuficient pentru a insera implante si atunci ramane doar solutia unei proteze dentare sau a unor interventii chirurgicale prin care se aditioneaza osul pierdut. Iata deci cum neglijarea unuei igiene orale periodice poate determina aparitia si evolutia unei boli care poate duce in cele din urma la pierderea dintilor. Consecintele sunt extreme de neplacute daca ne gandim ca pe langa pierderea dintilor, scade calitatea vietii persoanelor afectate de aceasta boala. Lipsa dintilor duce la respingerea noastra de catre cei din jurul nostru, afectarea vietii personale si chiar depresie.

Foarte multi oameni au boli parodontale si nu stiu despre acestea pana in momentul in care este prea tarziu. Factorii de risc ai bolii parodontale cei mai frecventi sunt:
• Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru parodontoza. Daca sunteti fumator este obligatoriu ca odata la 6 luni sa va faceti un control stomatologic si eventual un detartraj, periaj profesional si airflow.
• Bolile de inima, osteoporoza, osteopenia, diabetul si stresul pot fi factori favorizanti ai bolii parodontale.
• Parodontoza apare mai frecventa dupa varsta de 40 de ani si de aceea se impune o igiena mai riguroasa si programarea de consultatii mai frecvente la medicul dentist.
• Exista diferente genetice intre femei si barbati in ceea ce priveste riscul de a face “parodontoza”. Astfel ca desi femeile au mai mare grija de igiena orala, ele sunt supuse de-a lungul vietii unor fluctuatii hormonale care afecteaza printre alte tesuturi si tesuturile parodontale, respective gingiile.


11. Ce sunt implantele ?


Implantele dentare sunt radacini artificiale din titan folosite in protetica dentara pentru a inlocui dintii care lipsesc prin coroane, punti sau proteze ancorate pe acestea.
Implantele sunt fabricate din aliaje speciale ale titanului deoarece acest material este perfect compatibil cu organismul uman, necoroziv si extrem de usor.
In imaginea de mai jos aveti prezentata schematic componentele unei coroane pe implant.
Pentru a obtine o restaurare pe implant avem nevoie de urmatoarele elemente:
1. Implantul
2. Bontul Protetic
3. Coroana pe Implant
Implantul dentar este similar unei radacini artificiale. Plasarea implantului in osul alveolar se face in faza chirurgicala a tratamentului prin implante. In anumite cazuri se poate plasa si o coroana provizorie peste implant. Vindecarea gingiei se face rapid, in cateva zile, insa implantul poate fi folosit pentru ancorarea coroanei dentare de-abia dupa o perioda de trei – sase luni, timp in care osul creste in jurul implantului si il stabilizeaza. Aceasta este faza de osteointegrare, dupa care implantul se simte ca si radacina unui dinte natural.
Dupa faza de vindecare se trece la faza protetica. Aceasta consta in aplicarea pe implant a bontului protetic.
Ulterior se trece la faza de amprentare si se confectioneaza coroana protetica pe implant. Din acest punct sedintele sunt foarte asemanatoare cu cele ale confectionarii unei coroane dentare clasice.
De tratamentul cu implante poate beneficia orice adult care are o stare de sanatate moderata sau buna. Exceptie fac pacientii cu o cu o stare grava de sanatate (cancer, diabet de tip I etc), precum si alcoolicilor sau consumatorilor de droguri. De asemenea, deoarece sunt in perioada de crestere a oaselor maxilare, nu se pot aplica implante copiilor si adolescentilor.
Referitor la costuri, chiar daca la prima vedere implantele par mai scumpe, la o analiza mai atenta ele sunt de fapt solutia cea mai economica. De exemplu, daca alegem planul de tratament prin implant este nevoie de o singura coroana de acoperire. Daca insa alegem planul de tratament prin punte dentara este nevoie de o lucrare protetica formata practic din trei elemente, asa cum este prezentat in exemplul de mai jos.