short term loans

Paradontologie

Lipsa pozaParodontologie este partea de medicina dentara care se ocupa cu tratamentul bolilor care apar la tesuturile de sustinere ale dintilor, denumite generic parodontiu sau popular gingie, si osul din jurul dintilor. Boala parodontala sau parodontoza este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala si are la baza mai multi factori favorizanti, printre care tartrul si placa bacteriana, fumatul, igiena orodentara necorespunzatoare. Parodontoza afecteaza gingia si osul alveolar, precum si ligamentele care sustin dintele in alveola.

În fază incipientă, afecţiunea parodontală poartă numele de gingivită şi este reversibilă prin tratament adecvat şi prin menţinerea unei igiene orale riguroase. Primele semne ale gingivitei sunt sangerarile provocate prin periaj sau prin masticatie, modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatia de tensiune si prurit la nivelul gingiei. Netratată, gingivita poate duce la parodontoză, care are o evolutie lenta şi care se poate finaliza cu pierderea dinţilor de pe arcadă.

Tartrul dentar, numit popular si “piatra de pe dinti”, reprezinta un depozit dur, calcifiat care se depune pe suprafetele dentare, indeosebi pe fetele interioare ale incisivilor inferiori, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in regiunile in care dintii nu se pot fi curatati corespunzator, deoarece fie sunt inghesuiti, fie nu se poate mesteca cu ei datorita unor dureri. De asemenea, tartrul dentar se regaseste si pe lucrarile dentare, cum ar fi plombe, punti, coroane, are o culoare alb-galbuie care in timp se coloreaza spre brun-cenusiu cu pigmentii din alimentatie, proveniti in special din cafea, cola, ceaiuri, tutun.